«بسم تعالی»
نقد و بررسی دلنوشته «دیگر جوان نمیشوم» اثر اهورا تابش
کاربر گرامی، نقد زیر صرفا جهت بهبود کیفیت قلم شما توسط تیم نقد انجمن بوکینو انجام شده است.
نقد کلی:
به طور کلی، دلنوشته «دیگر جوان نمیشوم» از قلم بسیار خوبی برخوردار است و میتواند میزان تاثیرگذاری بالایی بر مخاطب داشته باشد. همچنین دلنوشته حالت تراژدیگونه و غمناکی دارد که مطابق با ژانر بوده و کاملا درست انتخاب شده است. علاوه بر این، دلنگار گرامی با استفاده از واژههای زیبا، قابل فهم، نوین و آرایههای ادبی سعی بر زینت بخشیدن به موضوع و ایدهی اصلی بوده؛ اما در برخی نقاط دلنوشته، ایرادات بسیار جزئی و نگارشی دیده میشود که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
عنوان دلنوشته:
عنوان دلنوشته، متشکل از سه بخش مستقل «دیگر»، «جوان» و «نمیشوم» است که ساختار یک جمله هستهای را به مخاطب نشان میدهد و معنای آن را به راحتی میشد درک کرد. یک جمله کوتاه و کاملا ساده که در ذهن هر خوانندهای به راحتی ثبت میشود؛ بنابراین میتوان از طولانی بودن عنوان صرف نظر کرد و خردهای به آن نگرفت. در این عنوان، با اینکه از کلمات ساده و شاید هم کمی کلیشه استفاده شده؛ اما ترکیب جالبی از آب درآمده و به دل مینشیند که میتواند در جذب مخاطب نقش مهمی را ایفا کند. البته تنها جالب بودن عنوان، برای جذب مخاطبان کفایت نمیکند! یک عنوان جذاب، باید با موضوع اصلی دلنوشته و همچنین ژانر در یک راستا و مرتبط باشد که با توجه به محتوای اصلی دلنوشته، میتوان گفت 98 درصد محتوا با عنوانی که برگزیدهاید، هماهنگ است؛ و این یک پوئن مثبت برای قلم ممتاز شما محسوب میشود!
دیباچه دلنوشته:
دیباچه میتواند آغاز و خلاصهای کلی از ایده اصلی دلنوشته را دربرگیرد. علاوه بر آن، خلاصهی کلی دلنوشته، نباید کل ایده و موضوع را برای خوانندگان افشا کند؛ بلکه بایستی حس تعلیق و کنجکاوی را در مخاطب بهوجود آورده که به خواندن ادامه دلنوشته بپردازد تا ابهامات بهوجود آمده در ذهن خود را رفع کند. دیباچه شما بسیار خوب بوده و توانستید چکیدهای پر معنا و مفهوم که با عنوان و موضوع دلنوشته نیز در یک راستا است را به نمایش بگذارید. همچنین با انتخاب واژگانی نوین و زیبا، جملاتی ملموس و پر احساس، استفاده از آرایههای ادبی و... توانستهاید که مقدمهی دلنشین و جالبی را ارائه دهید که به جذب مخاطبان کمک بسیاری میکند. مورد مهم دیگری نیز وجود دارد که باید در مقدمه رعایت شود و آن اندازه استاندارد آن است، که باید نه آنقدر کوتاه باشد که مخاطبی را سردرگم کند و به دلنوشته جذب نشود، و نه آننقدر بلند که خواننده را از خواندن باقی دلنوشته خسته و دلسرد کند؛ و خوشبختانه در اثر شما، این مورد به طرز شگفتانگیزی رعایت شده و مقدمه از اندازهی استاندارد و مناسبی برخوردار است.
توصیفات و پردازش: توصیفات در دلنوشته شما به طور کامل و بسیار خوب مورد استفاده قرار گرفته و پردازش آن به طور عالی انجام شده است! شما در توصیف احساسات شخصیت اصلی که این سخنان از جانب او نوشته شده، از آرایههای ادبی متفاوت و زیبایی استفاده کرده بودید که جذابیت زیادی را از آن خود کرده است؛ بنابراین به توصیف و پردازش این دلنوشته زیبا خردهای نمیتوان گرفت.
نمونهای از توصیفات زیبای دلنوشته شما:
به گرداگردش خود گوش میسپارم
از نفس می افتم
پرندهای دیگر نمیخواند.
و این بار هراسنده از کوه آتشین میگریزم
و به پیرامون خویش میاندیشم
و خاموش میگردم
دیگر نیم روزی شده است
نیم روزی که از کوه گریزان هستم
با چشمانی ملتهب و خسته
و با سخنی ناگوار که چون حبابی در دهانم چتر میزند میگویم :
«درود من بدرود است
آمدنام، رفتن
جوان مرگ میشوم»
انتقال احساسات:
با توجه به تک به تک خطوط و واژگان و جملات به کار رفته در دلنوشته شما، میتوان دید که در انتقال احساسات به خوانندگان بسیار کوشا بودید و سعی بر این داشتید که احساسات نهفته شده در پس واژگان را به مخاطب خود انتقال دهید و او را در غم نوشتههایتان شریک کنید. درک احساسات واقعی نهفته در پس کلمات برای یک خواننده خیلی مهم است، چرا که باعث میشود بیشتر و بهتر با محتوا ارتباط گیرد. در این دلنوشته شما نیز، احساسات حزن و غم، به خوبی به مخاطب انتقال داده میشود و به قلب خواننده رسوخ مییابد؛ طوری که انگار تمام احساسات انتقال یافته را با پوست و استخوان حس میکند و بسیار قوی به نگارش درآمده است.
نمونهای پر احساس از نوشتههایتان:
به خواب میروم و به رویاهایم سفر میکنم
آنجا آزاد هستم و هرچقدر که بتوانم تجربه خواهم کرد
هرآنچه را که در زمان بیداری نتوانستم...
آه افسوس اینجا همگی جوان و زیبا هستند
همگی مرا به دروغ دوست دارند
و چه ناگوار است که من سالهاست نتوانستم با پایداری محبت به ابدیت سفر کنم
آنجا میتوانم به اندازه هیچهای زندگیم استراحت کنم
ساختار دلنوشته:
متن از انسجام خوبی برخوردار است و مفهوم و پیام هر یک از آنها را خواننده به راحتی میتواند دریافت و درک کند. جملات به جا، واژگان درست و مناسب، استفاده از لحن ادبی در تمامی پارتها و عدم استفاده از واژگان محاورهای و... همه و همه بسیار خوب بود و هیچ خللی در متن و بافت و ساختار دلنوشته ایجاد نکرده است. بهرهگیری از آرایهی استعاره نیز توانسته به کلمات زیبایی بیشتری ببخشد.
مثال:
قدمهای خشن باران را به چشم خود میبینم، دیگر چتر بالای سرم گذشت نمیکند؛ چکه میکند!
«خشت نرم وجودم آوار میشود»
ای کاش باد این سوی چشمانم را با خود ببلعد،
روزی جان خود را از قفس تَنها سرد بیرون خواهم کشید و 《به بلندای رشتهکوه دلتنگیهایم اوج خواهم گرفت»
و خواهم ماند...
خواهم گذشت...
تا عمر ابدی
ایده اصلی: موضوع و ایدهی اصلی، بر فردی اشاره دارد که برای جوانی از دست رفتهاش و مشکلاتی که بر او گذشته افسوس میخورد و نویسنده در تمامی پستها، به توصیف و پردازش همین موضوع میپردازد. با توجه به حقیقی بودن و اشاره به مشکلات زندگی، به خوبی میتواند خواننده را جذب کند و درصد ادراک بالایی داشته باشد.
انتخاب واژگان: واژگانی که از آن بهره گیری شده بسیار هوشمندانه انتخاب شده است و با ساختار متن، مطابقت دارد. دلنگار گرامی، شما از واژگان نو و زیبایی در دلنوشته خود استفاده کردهاید که کمتر در سخنان روزمره با آن روبه رو میشویم و این سبب گوشنوازی و زیبایی بیش از پیش دلنوشته شده.
نمونهای از دلنوشتهی زیایتان که از واژگان بسیار خوبی بهرمند است:
اکنون بر فراز چین و چروکهای پیشانیام،
سپید میشود موی جوانی که دیگر در من جان باخته است
امروز دیگر چندان سویی ندارد چشمانم؛
دیگر حتی سهمی از نوای زندگی بر لبانم جاری نیست.
دیگر روح من در تملک جریان باد و اب دریا قرار خواهد گرفت
نگارش: غلط املایی در متن دلنوشته، به چشم نمیخورد و این دقت نسبتا بالای نویسنده را میرساند. علائم نگارشی، نیمفاصلهها و تمامی موارد مربوط به نگارش، تقریبا رعایت شده؛ اما در برخی موارد دلنگار محترم دقت کافی را نداشته و باید آنها را اصلاح کند، تا در خوانش و فهم آن توسط خوانندگان مشکلی نباشد.
مثال:
با اختران و ستارگان سفید همکلا میشویم،
همکلام✔
تا به چیزی شکلدهی که چیزی جز رهاسازی و آزادی قدرت نی۱ست...
نيست✔
و با سخنی ناگوار که چون حبابی در دهانم چتر میزند میگویم :
میگویم:✔
به خواب میروم و به رویاهایم سفر میکنم
انجا آزاد هستم و هرچقدر که بتوانم تجربه خواهم ورد
هرانچه را که در زمان بیداری نتوانستم...
آه افسوس اینجا همگی جواب و زیبا هستند
آنجا✔
کرد✔
هر آنچه✔
جوان✔
هیچهای این انسان وصف ناپذیر و ناگفتنی بع نظر میآیند
به✔
و برخی پستهای دیگر نیز هستند، که با کمی دقت میتوانید ایرادات نگارشی آن را پیدا و برطرف کنید.
به عنوان سخن آخر، دلنوشته «دیگر جوان نمیشوم» دارای نقاط قوت بسیاری است و ایراد زیادی نمیتوان به آن گرفت.
قلمتان مانا!
نقد شده توسط زینب سواری، کاربر انجمن بوکینو
زمستان ۱۴۰۲