قطعا هرچه تربیت کودک اصولی تر و با روش های کارآمد باشد، در کلیه ابعاد زندگی او شامل شخصیت، رفتار و گفتار، روش زندگی و انتخابهای او تاثیر خواهد گذاشت. اینکه کودک با عزت نفس کافی پا در دوران نوجوانی بگذارد و بتواند دوران تحصیلی موفقی را بگذراند، بسته به تاثیراتی است که در کودکی از خانواده دریافت کرده است. این روش بهترین روش در فرزندپروری است که مشاوران آن را تایید می کنند و برآن تاکید دارند. بعضی ویژگی های فرزندپروری مقتدرانه به ای نشرح است:
- والدین از فرزندان خود توقعات معقولی دارند که این انتظارات از نظر کودک نیز منصفانه است چون طبق توانایی های آنهاست و بیشتر از آن نیز نیست. از این رو چون فزند احساس می کند که والدینش بدون غرور و تکبر و خودخواهی، او و ویژگی هایش را درنظر می گیرند و انتظاری فراتر ندارند، به حرف آنها گوش میدهد و کاری که آنها صلاح می دانند رابدون چون و چرا می پذیرد و در کمال اعتماد به نفس، آن را انجام می دهد.
- در این روش، والدین به فرزند خود استقلال و آزادی فکری میدهند و تا حدی به او اختیار می دهند که بتواند برای خود تصمیم بگیرد.
- در روش تربیتی مقتدرانه فرزند اجازه ابراز وجود و اظهار نظر دارد و میتواند آزادانه نظر خود را مطرح کند.
- صمیمیت در این روش، در خوانواده حکم فرماست. والدین و فرزند با هم صمیمی هستند. ارتباط آنها متناسب با درک کودک است.
- والدین حامی و پشتیبان فرند خود و از فرزند خود مراقبت می کنند و حس حمایتگری را به کودک می آموزند. درباره علائق او و امورات روزمره از آنها می پرسند و منتظر جواب می مانند.
- در این حالت، قوانین خانواده مشخص است و نه با زور، بلکه با دلیل و برهان، علت قوانین توضیح داده می شود و نه والدین نه فرزند، هرگز قانون شکنی نمی کنند.
- والدین شنونده های خوبی هستند و اصول خوب گوش کردن را بلدند و به محض بروز مشکل یا ناراحتی از طرف کودک خود، از او می خواهند که درباره دلیلی ناراحتی خود صحبت کند.
- پدر و مادر از تنبیه کردن و پاداش دادن به اندازه استفاده می کنند و وظایف خود را به عنوان محبت درنظر نمی گیرند و به ازای خوب بودن خود بر کودک منت نمی گذارند.
- والدین نسبت به فرزند خود اعتدال را رعایت می کنند.